Meşhur Şef Yemekleri Şefim Ne Yiyelim?
Şefim Hangi İlde Ne Yiyelim?
Şefim Ne Yiyelim Bu Sayfamızda, İnternette Google Aramalarında,
Konunuzla İlgili Bölümde Yer Almak ve Sponsor olmak istiyorsanız?
Meşhur Şef Yemekleri Bilgilerinizin Eksik olanlarını sakaryatelevizyonu@gmail.com ‘a İletebilirsiniz.
İllerimizin Şehir Şehir Meşhur Yemekleri ve Yapılacaklar.
Meşhur yemekler genelde adını şehir adından alıyor. Türkiye’yi il il gezmek istiyorsunuz ve hangi meşhur yemekler hangileri merak ediyorsunuz; bu yazımız tam size göre! Hangi ilde nereleri gezmeli ve neler yemeli? Sizler için derledik, keyifli okumalar
ADANA Meşhur Yemeği
Adana, ismi hala değişmeden kullanılan en eski kenttir. Verimli toprakları ve kültürel birikimi, mutfak kültürüne de yansıyor. Adana mutfağında tescile de alınmış Adana kebabı geliyor. Diğer yemekleri bamya dolması, etli dolma, içli köfte, aşlama (Meyan kökü ile yapılan soğuk bir şerbet), Analı kızlı (çorba), güç( Adana’ya özgü bir sandviç), karakuş (Tatlı), Bici bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı) gibi lezzetleriyle meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Ulu cami, Bebekli Kilise, Taş köprü, ve Tepebağ Eski Adana Evleri, Anavarza, Şar ve Misis ören yerleri ile Akyatan ve Ağyatan Kuş Cennetleri’ni görmeden, Adana ve cartlak kebabını, içli köfteyi, çiğ köfteyi, analı kızlıyı, şırdanı, mumbarı yemeden, Şalgam suyu ve aşlama içmeden, Bici bici’nin ve halka tatlısının tadına bakmadan Eski çarşıları gezmeden dönmeyin..
ADIYAMAN Meşhur Yemeği
Adıyaman medeniyetlerin kesişme noktası olmasının faydalarını mutfağında da yaşıyor; hem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu hem de Akdeniz bölgelerinin lezzetleri sofrada yerini alıyor. Çiğ köfte, içli köfte, basalla (ekşili köfte), çılbır, mercimekli köfte, pestil, yapıştırma (içsiz köfte) ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Dünya’nın 8. harikası Numrut Dağı’nı görmeden, güneşin doğuşunu ve batışını izlemeden, Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerlerini gezmeden, Atatürk barajı Kahta Sahili’ndeki lokantalardan balık yemeden, Besni üzümünü, çiğ köftesini. Adıyaman hıtabını, tavasını, kebabını, şilki (Şıllik) tatlısını yemeden dönmeyin..
AFYON Meşhur Yemeği
Afyonkarahisar, (halk arasındaki adıyla Afyon) Batı Anadolu ile İç Anadolu Bölgelerini birleştiren yüksek alanın güney parçasını oluşturan bir ildir. Türkiye’nin “Termal Başkenti”, aynı zamanda da mermercilik ve gıda sektöründe yurtdışında isim yapmış marka şehirlerinden biridir. Sakala çarpan çorbası, çullama köfte, bükme, ağzı açık, düğülü haşhaş tatlısı, Afyon kaymağı , Afyon keşkeği ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Frig Yolu’nda yürümeden, Aşçı Bacaksız’da tandır kebabı yemeden, Afyon Kalesi’ne çıkmadan, Tarihi konakların olduğu bölgeyi gezmeden, Kaymaklı ekmekli kadayıfını yemeden, Dönerken hediyelik lokum ve sucuk almadan dönmeyin..
ANKARA Meşhur Yemeği
Tarihi çok eskilere dayanan illerimizden biridir. Bunda medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’nın mutfağında da bu zenginliğin izleri kendini gösteriyor. Beypazarı Kurusu/ Beypazarı Gevreği, tamtak tiridi, Ankara tavası, Ankara simdi ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Anıtkabir’e Mustafa Kemal Atatürk’e saygınızı sunmadan, sevdiklerinize ipekle yapılan, ince ince işlenmiş Nallıhan iğne oyasından almadan, Hamam müzesini gezmeden, Ankara tavasını, Beypazarı kurusunu, çubuk turşusunu yemeden dönmeyin..
ANTALYA Meşhur Yemeği
Denizi, güneşi, tarihi zenginliği, sualtı güzelliği şelaleleri, doğasıyla ayrı güzelken bağ bahçe taze meyveleriyle de göz bebeğimiz olan bir ilimizdir. Gelenleri zengin mutfak kültürüyle de büyülüyor Antalya. Saç kavurması, tandır kebabı, kölle, domates civesi, hibeş, arabaşı, kabak çiçeği dolması, muz tatlısı ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Çevredeki antik kentleri gezmeden, yamaç paraşütü, sualtı dalışı yapmadan, Karakovan balı, keçiboynuzu pekmezi tatmadan, Olimpos Antik Kent’ini görmeden dönmeyin..
ARTVİN Meşhur Yemeği
Doğu Karadeniz’in turistik şehirlerinden olan Artvin, lezzetli ve doyurucu mutfağıyla da ön plana çıkmakta olan bir ilimizdir. Yabancı turistlerin de beğenisini kazanan Artvin mutfağı, zengin olmasıyla da bilinmektedir. Artvin ve çevresinde sıklıkla tüketilen yöresel yemekler arasında kuymak, kalaco, kaygana, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, hamsili ekmek, cevizli kete, laz böreği, karalahana sarması, turşu kavurması, şalgam pancarı, hamsili pilav, benekli alabalık ve cağ kebabı ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Karagöl Sahara Milli Parkı’nda yürümeden, Artvin kalesini görmeden, Otingo Kaplıcasında şifa almadan, Kaçkar Yaylası’nı görmeden, Turşu kavurma yemeden, hamsili ekmek yemeden, laz böreğini de tatmadan dönmeyin..
BURSA Meşhur Yemeği
Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, mutfağında da saray lezzetlerinin izlerini ve asaletini taşıyor. Ayrıca bereketli ve elverişli toprakları sayesinde Türkiye’nin önemli tarım yerlerinden biri olması mutfaktaki zenginliğini de gösteriyor. İskender Kebap, inegöl köfte, kemalpaşa talısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü ve kestane şekeri ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Cumalıkızık’ı ve külliyeleri görmeden, Uludağ’da kayak yapıp kaplıcalara uğramadan, İskender kebabı, Kemalpaşa tatlısı ve kestane şekeri yemeden dönmeyin..
BİLECİK Meşhur Yemeği
Marmara bölgesinde yer alan Bilecik, tarih boyunca birçok uygarlığa tanıklık etmiş, mutfak kültüründe de oldukça gelişmiş ve damaklara hitap eden lezzetlere ev sahipliği yapmıştır. Büzme, nohutlu tavuklu mantı, keşkek, ovmaç çorbası, mercimekli mantı, kesme hamur, keklik kebabı, köpük helvası ile ünlüdür.
Yapmadan dönme!
Bilecik ve Söğüt Ertuğrulgazi Müzesini gezmeden, Bozcaarmut Göletinde kamp yapmadan, Pazaryeri Kınık Köyü toprak ürünleri ile Ağaç Oymacılığı ve Bilecik Bezi ürünlerini almadan, İnhisar’ın Narını ve Nar Lokumunu, Pazaryeri’nin meşhur bozası ile helvasını, Osmaneli’nin Ayvasını ve Ayva Lokumunu tatmadan dönmeyin..
BURDUR Meşhur Yemeği
Zengin geleneksel kültürü ve tarihi birikimiyle önemli şehirlerimizden biri olan Burdur, kendine has lezzetleriyle de ziyaretçilerinin gönlünü fethediyor. Burdur’un yöresel yemeklerinden; testi kebabı, Burdur şiş, kabak helvası, ceviz ezmesi, ceviz helvası, Burdur muhallebisini sayabiliriz. Yörede özel günlerde ve davetlerde et suyundan pişirilmiş, pirinç çorbası, soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği ve katmer yapılır. Kışlık yiyecek yapımı arasında; pekmez, salça, reçel, turşu, bulgur, tarhana, zeytin, salamura, pestil yer alır. Ayrıca, bamya, patlıcan, biber gibi sebzeler kurutularak iplere dizilir ve kışın yenir. Bu sebzelerden konserve de yapılır. Peynirli, patatesli, kıymalı ve karışık gözleme çeşitleri, tahinli, haşhaşlı, kömbe, katmer, pişi ve pideler yapılır.
Yapmadan dönme!
Burdur Müzesini, İnsuyu Mağarasını, Bakibey Konağını, Taşoda Konağını, Mısırlılar Evini, Ulu Cami ve Saat Kulesini, Burdur Gölünü, Salda Gölünü, Sagalassos Antik Kentini, Kibyra Antik Kentini görmeden, Sagalassos Antik Kentine giderken, Ağlasun İlçemizde alabalık ve kiraz yemeden, Susamlık Tepesi’nde ya da Şehitlik Tepesi’nde Burdur manzarasını seyrederken çay içmeden, Ceviz Ezmesi, Burdur Şiş, Altınyayla (Dirmil) Kebabı, Haşhaş Helvası yemeden dönmeyin..
ÇANAKKALE Meşhur Yemeği
Çanakkale denildiğinde ilk akla gelen tarihi yapısı, kültürü, boğazı ve köklü geçmişi olsa da, yemekleri de aynı derecede önemlidir. Tarhana çorbası, yoğurt çorbası, iskorpit çorbası, kuru bamya, kuzu kapama, oğlak çevirme, terbiyeli köfte, bakla keşkeği, turp otu salatası, kaçamak, şelame, zerde, biga peynir tatlısı, peynir helvası, sütlü irmik, erik macunu(hoşaf) ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitlikleri ziyaret etmeden, Merkezdeki Çimenlik Kalesi’ne, Arkeoloji Müzesi’ne ve Aynalı Çarşı’ya uğramadan, 5000 yıllık Troia Antik Kentine uğramadan, Assos’da Athena Tapınağı’nı ve Hüdavendigar Camii’ni görmeden, Antik Limanda balık yemeden, Tarihte ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Kazdağları’nı gezmeden, Gökçeada’da çamur banyosu yapmadan, peynir kayalıklarını, Marmaros Şelalesini, eski çamaşırhanelerini görmeden, Bozcaada’nın muhteşem plajlarında yüzmeden ve koylarında dalış yapmadan, Çanakkale’nin meşhur Peynir Helvası’nı yemeden dönmeyin..
ÇORUM Meşhur Yemeği
Geçmişi 7 bin yıl öncesine dek uzanan Çorum, Anadolu tarihi ne kadar önemiyse insanlık tarihi içinde bir o kadar önem taşımaktadır. En az Mısır Medeniyeti kadar önemli bir yeri olan Çorum Hititlere başkentlik yapmış olup bünyesinde pek çok kültürel değer barındırmaktadır. Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir. İlin özgün yemekleri arasında Mayalı, (saç mayalısı, tava mayalısı), yanıç, cızlak, kömbe, oğmaç, hingal, haşhaşlı çörek, borhani (hamurlu, yumurtalı, mantarlı) helise, çullama, madımak, tirit , iskilip dolması, keşkek, kara çuval helvası, hedik, teltel, has baklava sayılabilir. Katipler Konağı ve Veli Paşa Konağında yöresel yemekleri tatmak mümkündür. Keşkek, iskilip dolması, mantı, kuru mantı, çatal aşı, çorum baklavası (gül burma) ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
İskilip ilçesinin tarihi sokakları ve arastasını gezmeden, Kargı ve İskilip’in çam kokulu yaylalarını görmeden, Masmavi göletlerde kano keyfi yapmadan, Hitit Yolu rotalarını adımlamadan, Kızılırmak Havzası Yürüyüş Yolu’nu keşfetmeden, Kızılırmak Havzası boyunca çeltik tarlalarının izini sürmeden, Osmancık Kunduz ormanlarında jip safari yapmadan, Obruk Barajında kuş gözlemi, tekne turu yapmadan ve gün batımını izlemeden, özellikle sonbahar döneminde Kargı ve Osmancık yaylalarında renklerin dansını fotoğraflamadan, Çorum yöresel yemeklerini tatmadan, İskilip’te ünlü iskilip dolması yemeden, leblebi, pirinç, kargı bezi, yoncalı yolluğu, Eskialibey dokumaları satın almadan dönmeyin..
DİYARBAKIR Meşhur Yemeği
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan kalkan balığını andıran tarihi surları, karpuzu farklı kültürleri içinde barındırması, taş evleri, kilisileri ve bir çok güzelliğiyle her yıl binlerce kişiyi kendine çekiyor. En tanınmış yemeklerinden biri, kuşkusuz ciğer kebabı. Kibe, mumbar, içli köfte, kaburga dolması, meftune, telli duvaklı pilavı, karpuzu ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Diyarbakır Surları’nı gezmeden, İç Kale’yi, Ulu Cami’yi, Keçi Burcu’nu görmeden, Malabadi Köprüsü’nü gözlemlemeden, Kaburga yemeden, meyankökü şerbeti içmeden dönmeyin..
ELAZIĞ Meşhur Yemeği
Elazığ’ın ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin birikimi mutfağına da yansıyor. Tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı, anamaşı, kara kavurma, Harput köftesi, patila, vişne helvası, gıldirikli köfte, dut helvası, elmalı hasuda ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Buram buram tarih kokan Harput’u görmeden, Dünyaca bilinen ”Çayda Çıra Oyununu” (Mumlu Dans) ve Kürsübaşı’nı deneyimlemeden, Doğa harikası Hazar Gölü’nde yüzmeden, yöreye ait yemekleri tatmadan dönmeyin..
ESKİŞEHİR Meşhur Yemeği
Eskişehir, Porsuk çayı boyunca cıvıl cıvıl, rengarenk kafe ve restoranlarıyla eğlence arayanları, parklarıyla da sakinlik isteyenleri cezbediyor. Tarihi ve kültürel birikimi kadar mutfak kültürü de zengin. Eskişehir’in haşhaşlısı, cevizli ekmeği, haşhaşlı bükmesi, kıygaşası, çiböreği gibi hamur işlerinin yanı sıra, ıslat tarhana, miyane, toğga, düğü köfte, tutmaç gibi çorbaları da meşhurdur. Haşlanmış ıspanak ve yumurtayla yapılan harşıl gibi yöresel yemekleri de vardır.
Yapmadan Dönme!
Porsuk Nehri’nde gondol nostaljisi yaşamadan, Eskişehir kent merkezindeki termal hamamlarda yorgunluğunuzu atmadan, sevdikleriniz ve kendiniz için hediyelik eşya olarak Lületaşı, Sorkun Çömleği, Met helvası almadan, Çibörek yemeden, bamya çorbası içmeden, susuzluğunuzu gidermek için doğal Kalabak Suyu’nu içmeden dönmeyin..
ERZURUM Meşhur Yemeği
Dadaşları, cağ kebabı, kıtlama keyfi, oltu taşı işçiliği, cirit sporuyla Erzurum, Türkiye’nin renkli şehirlerinden biri. Mutfak kültürlerinde et başrolde yer alıyor. Kente özgü civil ve lor peynirleri var. Kadayıf dolması, su böreği, tandır ketesi, herise (keşkek), içli kete, ayran aşı gibi yemekleri ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Çifte Minareli Medrese’yi Yakutiye Medresesi’ni, Taşhan’ı ziyaret etmeden, Tabyalar’dan şehri seyretmeden, İspir’de rafting yapıp fasulye; Oltu’da kaleyi görüp Cağ kebabı, merkezde hıngel (Erzurum mantısı) yemeden, Tortum Şelalesi ve Gölü’nü görmeden dönmeyin..
GAZİANTEP Meşhur Yemeği
Yüzyıllar boyunca Antep’in toprağı ve suyuyla beslendiği farklı etnik köken ve dinden insanlar, kurdukları sofraların zenginliklerini şehrin kültürüne katıyor. Gaziantep’in zengin mutfak kültüründe, kuşaktan kuşağa aktarılan bu birikimin payı büyük. Herkesin damak tadına uygun bir lezzeti bulunması mümkün Antep’te. Unesco tarafından 2015 yılında Gaziantep mutfağını Yaratıcı Şehirler Ağı Listesi’ne katmıştır. Gaziantep denilince ilk akla gelen baklava oluyor elbette fakat onun yanı sıra ekşili taraklık, et kızartma, et sarması, kuveysal, darap gatel, et paça, mardındella, rulo köfte, yufkalı paça, terbiyeli köfte, ciğer kavurması, ciğer tavası, doğrama, domates doğraması, patlıcan kebabı, torbada patlıcan kebabı, kıyma kebabı, sebze kebabı, patates kebabı, sarımsak kebabı, frank kebabı, islim kebabı, koç kebabı, bamya kebabı, simit kebabı, keme kebabı, soğan kebabı ve daha bir çok sayamadığımız yöresel lezzetleri meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret etmeden, Menengiç kahvesini içmeden, Birecik Baraj Gölü’nde Fırat Nehri üzerinde tekne turu yaparak Rumkale’yi görmeden, yöreye özgü yemekler, kebaplar ve tatlılarının tadına bakmadan dönmeyin..
HATAY Meşhur Yemeği
Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Hatay, Türkiye’nin en kalabalık 13. şehridir. ‘Medeniyetler Şehri’ olarak da bilinen Hatay, tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu kültür çeşitliliği ise Hatay mutfağına yansımıştır. Hatay mutfağı eşsiz yemekleri, bol şerbetli tatlıları ve mezeleri ile ön plana çıkmaktadır. 600’e yakın yemek çeşidiyle UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri olarak kabul edilen Hatay, birbirinden lezzetli tariflere ev sahipliği yapar. Kağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaiçi, yumurta öncesi Hatay adıyla özdeşleşmiş yemeklerden bazıları. Ancak belirtmekte yarar var, künefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tüm ülkeye mal olmuş tatlı ve yemeklerin lezzeti de Hatay’da bambaşka.
Yapmadan dönme!
Saint Pierre Kilisesi’ni ziyaret etmeden, Uzun çarşıda gezmeden, Kaplıcalarına girmeden, İçli köfte yemeden, kaytaz böreği yemeden, künefe yemeden dönmeyin..
İSTANBUL Meşhur Yemeği
”Dünya tek bir devlet olsa, başkenti İstanbul olurdu!” Onu, böyle anlatıyor Napoleon Bonaparte. İstanbul, ele geçirilmek için uğruna karadan gemilerin yürütüldüğü bir şehir. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan medeniyetlerin beşiği. Mutfağı da kentin tarihi, kültürü kadar zengin. Şehirde, Türk ve dünya mutfaklarının en güzel lezzetlerini bulabilmek mümkün. İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkânlardan temin edilir. İstanbul’da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekân mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır.Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her fırsatta ikram edilir. “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.
Yapmadan dönme!
Süleymaniye ve Sultanahmet camilerini, Ayasofya ve Kariye müzelerini ziyaret etmeden, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Rumeli Hisarı’nı gezmeden, Boğaz’da vapur gezisi yapıp adaların sakinliğini yaşamadan, Galata Kulesi’ne çıkıp kentin manzarasını izlemeden, Boğaz’da, Kumkapı’da veya Çiçek Pasajı’nda balık, Kanlıca’da yoğurt, Beyoğlu’nda profiterol yemeden, Mısır ve Kapalıçarşı’da tarihsel bir yolculuğa çıkmadan, İstiklal Caddesi’nde şehrin eğlence hayatını deneyimlemeden, Eminönü’nde balık ekmek yemeden dönmeyin..
İZMİR Meşhur Yemeği
İzmir Türkiye’nin üçüncü büyük kenti. Tam anlamıyla kültür, sanat, turizm ve ticaretin bir arada olduğu bir ilimiz. 8500 yıllık tarihiyle zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. Efes’le tarih öncesinde Osmanlı dönemine kadar birçok farklı medeniyetin yaşamına, Bergama’yla İyon kültürünün zenginliklerine, Agora’yla Roma dönemine tanıklık etmene imkan sunuyor. Doğasının ve tarihinin yanı sıra mutfak kültürüyle de büyük bir zenginliğe sahip. İlk akla gelen Musevilerin İzmir’e getirdiği ve zamanla şehrin böreğine dönüşen boyoz gelmiş olabilir. Ancak farklı kültürlerin birikimi ile bugünlere taşınmış birçok lezzeti vardır. Kumru, söğüş et, gevrek, sütlü balık, kalamar tava, midye dolması, şambali, İzmir köfte, İzmir tulumu, zeytinyağlı enginar gibi yemekleri meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Tarihi asansöre binmeden, Kordon sahil boyundaki restoranların birinde güneşin batışıyla sütlü balık yemeden, Konak Meydanı’ndaki İzmir’in sembolü haline gelen Saat Kulesi’ni görmeden, meşhur lokmasını ve kumrusunu yemeden dönmeyin..
KAHRAMANMARAŞ Meşhur Yemeği
Kahramanmaraş’ı ünlü dondurması ile tanıyor olabilirsiniz. Ancak lezzetleri dondurmayla sınırlı değildir. Acem pilavı, tarhana, ekşili ve yoğurtlu çorbaları, içli köfte, dolma, lahmacun, mumbar, eli böğründe, paça, çörek, kaygana, kül kömbesi, çökelekli börek, tirşik gibi yemekleri meşhurdur.
Yapmadan dönmeyin!
Ulu Cami, Taş Medrese, Kahramanmaraş Kalesi, restore edilen konakları, tarihi Maraş çarşılarını gezmeden, tarhana, çörek, pestil, dünyaca ünlü dondurmadan tatmadan, kırmızı pul biber, fıstık ezmesi, bastık getirmeden dönmeyin..
KAYSERİ Meşhur Yemeği
Kayseri, binlerce yıllık medeniyet ve kültür varlıklarıyla sadece Anadolu değil, tüm eski Yakındoğu’nun tarihinde özel bir yere sahip. Kayseri mutfak kültürü de birçok medeniyetten beslenerek bugüne geliyor. Pastırma, sucuk, mantı, çemen, şebit yağlaması.. Türkiye’ye hatta dünyaya yayılmış birçok kendine özgü lezzeti bulunuyor. Kayseri’de 36 çeşit mantı yapılıyor; etli mantı, tepsi mantı, peynirli mantı gibi çeşitleri ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Erciyes Dağı’nda kayak, trekking keyfini yaşamadan, Kapuzbaşı Şelaleri’nde piknik yapmadan, Kayseri Kalesi ve Tıp Tarihi Müzesi’ni (Selçuklu Müzesi) gezmeden, Kayseri mantısı, sucuk, pastırma tatmadan, Yöresel el dokuma ve Bünyan ya da Yahyalı halıları, kilimleri almadan dönmeyin..
KONYA Meşhur Yemeği
Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip şehridir. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Konya, 13.yy’dan günümüze kadar birçok lezzetin Türk mutfağına ulaşmasını sağlamıştır. Farklı medeniyetlerin etkisi ile gelişen kültürel bir zenginliğe sahip olan Konya, bunu mutfak kültüründe de ortaya çıkartmıştır. Konya meşhur lezzetleri arasında ilk sırada akıllara etli ekmek gelse de bunun yanında; çebiç, fırın kebabı, Mevlana böreği gibi birçok yöresel yemek ön plana çıkmaktadır. Arabaşı çorbası, dilber dudağı, bamya çorbası, etli ekmek, fırın Kebabı, tirit kebabı, çebiç yemekleri meşhurdur.
Yapmadan dönmeyin!
Mevlana Türbesi’ni ziyaret etmeden, Alaaddin Tepesi’nde manzarayı seyretmeden, Meram Bağları’nı görmeden, kaplıcalara gitmeden, etli ekmek yemeden, Mevlana şekeri almadan, Konya sarması almadan dönmeyin..
MALATYA Meşhur Yemeği
Malatya, eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu’nun kavşak noktalarından biri. Bağları, yeşil doğası, suları ve tabii ki kayısısıyla günümüzde de adından söz ettiriyor. Malatya mutfağının baş aktörü, bulgur. 40’ı bulgur olmak üzere 72 çeşit köfte olduğu söyleniyor. Analı-kızlı, içli köfte, elmalı köfte, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, ıspanaklı dolma köfte, kabaklı çimdik köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, pıtpıtı, gendime, et tiridi, kabuk aşı, saç kavurması, dut helvası, kaymaklı kayısı tatlısı, halbur tatlısı, çiğdemli sütlaç tatlıları ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Eski Malatya, Aslantepe ve Malatya Müzesi’ni; Darende Somuncubaba Külliyesi’ni gezmeden, Tohma Kanyonu’nda manzaraya doymadan, Kağıt kebabı, analı-kızlı, içli köfte ve tereyağlı kayısı tatlısı yemeden dönme..
MARDİN Meşhur Yemeği
Medeniyetlerin ve dinlerin beşiği, Mardin. Birçok kültürün bir arada yaşadığı bir kentte, sofraların birbiriyle kaynaşması, lezzetlerin birbiriyle buluşması mümkün mü ? Mardin mutfağında da farklı kültürlerin lezzetleri birbiriyle uyum içinde sofrada yerini alıyor. Bulgur pilavı, acin (çiğ köfte), ikbebet (içli köfte), bello (mercimekli köfte), kibe (işkembe dolması), kaburga dolması gibi yemekleri ile meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Mardin Müzesi, Deyrulzaferan Manastrı ile Kasımpaşa Medresesi’ni görmeden, Farklı kültürlerin izlerini taşıyan kiliseleri gezmeden, Badem şekeri, leblebi, ceviz sucuğu tatmadan, Telkariden gümüş işleme almadan, Her biri adeta birer sanat eseri olan taş evlerin daracık sokaklarında dolanıp kentin ruhunu koklamadan dönmeyin..
NEVŞEHİR Meşhur Yemeği
Ülkemizin turizminin bel kemiklerinden bir tanesi olan Kapadokya, tüm dünyada adından bahsettiren ve hem doğal güzellikleri hem de turizm aktiviteleri ile ciddi beğeni toplamış olan bir bölgedir. Kapadokya’ya özgü lezzetler İç Anadolu mutfağının geleneksel özelliklerine göre hazırlanır. Yani yöresel lezzet açısından coğrafi konum da son derece yönlendirici bir etken olmuştur. Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt gibi yöresel yemekleri meşhurdur. Tüm bunların yanı sıra bölgede son derece gelişmiş bir içecek üreticiliği vardır.
Yapmadan dönme!
Kapadokya tarihi yerlerini gezin, Yeraltı şehirlerine inin, Peribacalarının eşliğinde vadilerde yürüyün, Balon turuna katılın, Avanos’ta çömlek yapın, ATV’yle dolaşın, ata binin, Şarap tadımlarına katılın, Kapadokya mutfağının lezzetlerini keşfedin ve testi kebabı yemeden dönmeyin..
ORDU Meşhur Yemeği
Ordu’nun yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve coğrafi konumunun sebze ve balık açısından zengin olması, yemek çeşitlerine de yansımaktadır. Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye, taze bezelye kayganası, fasulye diblesi, mısır yarmalı aş sarması, Ordu yağlısı, hamsi köftesi, hamsi buğulama, balık çorbası, pekmez yağlaşı tatlısı, cevizli helvası gibi yöresel lezzetleri meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Kurul Kalesi görmeden, Tarihi Ablak Taşı’nı gezmeden, Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi (Ünye Müze Ev), Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi’ni ve Açık Hava Basın Müzesi’ni ziyaret etmeden, Boztepe’de teleferiğe binip manzarayı seyretmeden, Ordu’nun plajlarında denize girmeden, Yaylalarını, Kent Ormanlarını, Şelalelerini görmeden, pide yemeden, fındık almadan dönmeyin..
RİZE Meşhur Yemeği
Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize ili, Karadeniz ikliminin hakim olduğu eşsiz doğası, tarihi geçmişi ile gelişmiş bir kültüre sahiptir. Mutfaktaki ana malzemelerin başını tabii ki hamsi çekiyor. Hamsi, pilavdan pazıyla yapılan hamsi kuşuna kadar birçok tarifte yerini alıyor. Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura, ıspanaklı ısırgan otu çorbası, pazılı hamsili ekmek gibi yöresel yemekleri meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Rize Kalesi’ni ve Zil Kale’yi, Kaçkarları ve buzul göllerini görmeden, Ayder’de ve İkizdere-Ilıca’da kaplıcaya, Çayeli ve İyidere’de denize girmeden, Fırtına Deresi’nde rafting yapmadan, Kemer köprülerini fotoğraflamadan, Dünyaca ünlü Anzer balını, laz böreğini, hamsi pilavı, hamsili ekmeği, Rize köftesini, pidesini, kavurmasını, Çayeli’nde kuru fasulye yemeden, Rize çayı almadan dönmeyin..
SAMSUN Meşhur Yemeği
Samsun’un yerleşim tarihi, asırlar öncesine dayanır. Samsun mutfağı Balkan, Kafkas, Karadeniz ve Anadolu mutfağının izlerini taşır. Cumhuriyet temellerinin atıldığı şehir olarak da bilinen Samsun, farklı pideleri, lezzetli çorbaları ve kendine has yemekleriyle zengin bir menüye sahiptir. Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, fasulyeli mısır çorbası, kocakarı gerdanı, Bafra pidesi, baklalı sarması, katıklı ekmek, Bafra nokulu gibi lezzetleri ile meşhurdur.
Yapmadan dönmeyin!
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesini görmeden, Amisos Hazinelerini görmeden, Ladik Hamamayağı Kaplıcalarına gitmeden, Onur Anıtı; 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun’a çıkışını sembolize eden bronz heykeli görmeden, Kurupelit mevkiindeki lokantalarda Samsun pidesi ile turşu kavurması yemeden, Kaymaklı Bafra Lokumunu tatmadan, Ladik Gölü’nde bulunan tahta balığını ve turna balığını yemeden dönmeyin..
SİNOP Meşhur Yemeği
Türkiye’nin en mutlu şehirleri listesinde başı çeken Sinop, Anadolu’nun en eski kentlerinden. İlk yerleşme tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. Sinop kestanesi, nokul, içli tava, sinop mantısı, prenses tatlısı, sirkeli pırasa, katlama, ıslama, palamut pilaki, keşkek, kabak millesi (Akkabak böreği), kaşık çıkartması (mamalika), mısır tarhanası gibi lezzetleri meşhurdur.
Yapmadan dönmeyin!
Tarihe tanıklık eden Sinop Cezaevi’ni gezmeden, Uzun sahilleri ve sakin koylarında denize girmeden, Hamsilos Koyu’nun eşsiz güzelliğini, Erfelek Tatlıca Şelaleri’ni ve çevresindeki manzarayı görmeden, yaylalara çıkmadan, taze balık çeşitlerinden, Sinop’a özgü üzümlü-cevizli nokuldan, mantısından, meşhur sırık kebabından yemeden, Sarıkum Gölü Tabiat Koruma Alanındaki sayısız kuş çeşidi ve yılkı atlarını görmeden, Türkiye’nin en kuzey ucu İnceburun’da güneşin doğuşunu seyretmeden dönmeyin..
TRABZON Meşhur Yemeği
İpekyolu, Kervanyolu ve Anabasis Yolu gibi tarihi güzargahların üzerinde bulunan Trabzon, tarih boyunca doğu-batı ticaretinin kavşak noktası oldu. Trabzon köklü tarihi kadar yemek kültürüyle de adından söz ettiriyor. Bu kültürün en önemli ögesi ise tabii ki hamsi. Akçaabat köftesi, kefal ekşilisi, palamut dolması, laz böreği, kuymak, pazılı kaygana, karalahana çorbası, hamsiköy sütlacı, fasulye turşusu kavurması, hamsi yemekleri(Hamsili ekmek, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi kuşu, hamsi köfte, hamsi mücver, hamsili orman pilavı, pazılı hamsi tava, hamsili pilav, hamsi çitlemesi.) gibi lezzetleri meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Yörenin en iyi korunmuş, denizden tepelere kadar uzanan Trabzon Kalesi’ni gezmeden, Sümela Manastrı’nı, Uzungöl’ü ve Sera Gölü’nü görmeden, Hamsiköy’de sütlaç, Akçaabat’ta köfte, Sürmene’de pide, tereyağında alabalık, karalahana dolması ve kaygana yemeden, Semaverde çayınız demlenirken Trabzon’un genel görünüşünü, Karadeniz’i ve gün batımını seyretmek için Boztepe’ye çıkmadan, Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olan Çal Mağarası’na girmeden, Ortahisar Mahallesi’ni ve Trabzon Evleri’ni, Akçaabat Ortamahalle’yi ve yayla evlerini görmeden, Kemençeyle horona durmadan dönmeyin..
VAN Meşhur Yemeği
Van ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan şehirlerinden biridir. Farklı mutfaklardan lezzetleri deneyimleyebileceğiniz, kahvaltı konusunda bol çeşitlilik görebileceğiniz bir mutfaktır. Van mutfağı üzerinde en çok etkili olan mutfaklar ise İran mutfağı ile Arap mutfağıdır. Bu durumun en temel nedeni de tarih boyunca Van’ın İpek Yolu üzerinde bulunuyor olmasıdır. Çiriş pilavı, tandırda Van balığı, kurut aşı, sengeser yemeği, martuğa, ıspanaklı borani, kürt köftesi, otlu peynir, helise yemeği, kavut, ayva yemeği, bulgur aşı, keledoş, acem köftesi, virik çorbası, kaşık tatlısı, eğdek tatlısı gibi lezzetleri meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Van Kalesi’ni gezmeden, Tarihi Van Evleri Mahallesi’ni görmeden, Van Urartu Müzesi ve Van Müzesi’ni ziyaret etmeden, Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi) görmeden, Erciş Doğancı Kaplıcası ve Başkale Kelegom Kaplıcası’nı görmeden, Van Kedisi (Kedi) Evi’ni ziyaret etmeden, Vanadokya (Van Peri Bacaları)’nı görmeden, Edremit Sahilinde yürümeden, Van Göl’ünü , Şelalerini, Akdamar Adası’nı , Çarpanak ve Kuş Adası’nı görmeden, Van kahvaltısı yapmadan dönmeyin..
YOZGAT Meşhur Yemeği
Anadolu’nun aldığı birçok göç ile birlikte kendi kültürünün etkisi ile sofraları da geliştirip donatan bir mutfak kültürüne sahip olan Yozgat çorbalarından etli yemeklere, etli yemeklerinden sebze ağırlıklı yemeklere, tatlılara kadar geniş bir lezzet sunar. Bulama çorbası, Arabaşı, testi kebabı, yozgat böreği, incir uyutması, mayalı bazlama, altüst böreği, pizzik cacığı, çiğdem pilavı, çapçup mantı, düğürcük çorbası, madımak yemeği gibi lezzetleri meşhurdur.
Yapmadan dönme!
Saat Kulesi, Akdağ Ormanları ve Kerkenez Harabelerini gezmeden, Yozgat Kaplıcalarına gitmeden, Türbelerini ziyaret etmeden, Kazankaya Kanyon’unda doğa yürüyüşü yapmadan, Çamlık Milli Parkını gezmeden, Yöresel yemeklerden olan Arabaşı, Testi Kebabı ve Tandır Kebabının tatlarına bakmadan dönmeyin.
.
Şeflerimiz Ne Yiyelim?
Bu Sayfamızda, İnternette Google Aramalarında,
Konunuzla İlgili Bölümde Yer Almak ve Sponsor olmak istiyorsanız?
Sizinde rakiplerinizden farkınız olsun ve Yeni Müşteriler Kazanın.
Master Bilgisayar, Telefon Satışı – Teknik Destek, Kamera Sistemleri,
Master Bilişim ve Yayıncılık Hizmetleri Yayıncılık, Bilişim Danışmanlık Hizmetleri
Destek, Wapsapp Hattı0553 41 553 54
www.masterbilgisayar.com – destek@masterbilgisayar.com
www.karasubilgisayar.com.tr – www.karasubilgisayar.net
www.karasualisverisrehberi.com – www.sakaryaportali.com –
www.karasuportali.com – sakaryatelevizyonu@gmail.com
.
DİKKAT:
Dünyanın en büyük arama motoru Google, artık Benim İşletmem
uygulamasının kullanılmayacağını belirtti.
Şirketlerin oluşturdukları Google My Business profilleri bu
karar ile yayından kalkacak, ancak Google bunun için bir zaman vermeyip 2022
yılı içerisinde kapanacağını belirtti.
Bu Nedenle Bu Sayfada yer almanız çok önemlidir.
Sizde Bu Sayfada, İnternette Google Aramalarında, Yer Alabilirsiniz.
Konunuzla İlgili Bölümde Yer Almak ve Sponsor olmak istiyorsanız?
Sizinde rakiplerinizden farkınız olsun ve Yeni Müşteriler Kazanın.
NOT: Yukarıdaki Hizmeti Alan, Bu Sayfada ve
Portallarda yer alan Firmaya, 500TL.lık Google ADS Reklamı
hizmet bedeli hediyemizdir.